'Ze' of 'We'

23 maart 2011

Gewapend met mijn iPhone en de app ‘BuitenBeter’ was ik onlangs op pad door Oudewater. Ik ergerde mij al een tijd aan de alsmaar toenemende hoeveelheid zwerfvuil in en rond de stad. Helaas is Oudewater geen uitzondering t.o.v. de rest van Nederland. Het lijkt overal een steeds grotere bende te worden. Maar goed, als ik heel Nederland (en daarbuiten) tot mijn probleem moest maken, dan werd dat probleem onoverkomelijk groot. Oudewater, daar kon ik nog wel wat aan doen dacht ik. In mijn ogen waren er twee oorzaken aan te wijzen.

Ten eerste natuurlijk de mensen die hun afval gewoon maar op straat mieteren en ten tweede de gemeente die ‘daar vervolgens niets aan doet’. Aan het eerste zou ik wel wat willen doen, maar dat is een kwestie van mentaliteit, slechte opvoeding, desinteresse… zeg het maar. Wat het ook is, ik kan (en wil) niet iedereen in de gaten houden. Bovendien, wie ben ik. Dan maar de pijlen richten op de tweede oorzaak, da’s veel makkelijker. ‘Ze’ moeten er namelijk wel wat aan doen, want wat doen ze anders met mijn belastinggeld, niks toch? En het probleem is kennelijk dat ‘ze’ er niets aan doen, want anders lag al die troep er niet.

Afijn, actie. Met mijn appje ‘BuitenBeter’ kan ik een foto maken van de plek des onheuls, de GPS bepaalt mijn precieze locatie, ik kan nog een opmerking toevoegen en met een druk op de knop gaat de melding naar de gemeente van de plek waar ik mij bevind. Het is niet moeilijk een aantal meldingen te doen, want het vuil is overal te vinden. Flesjes, blikjes, plastic zakken, stukken tempex, frietbakjes, folders, paraplu’s, een fleecetrui, je kunt het zo gek niet bedenken, zelfs binnen een meter van een afvalbak is van alles te vinden.

Na het doorgeven van een aantal meldingen ontving ik van de gemeente een e-mail met een bevestiging en de mededeling dat er wel degelijk werd opgeruimd, maar dat het nu ook snoeitijd is en dat niet alles tegelijk kan. Ik was nog niet helemaal overtuigd, besloot ik. Nu lag de zooi er nog. Tot mijn verbazing werd er twee dagen later aangebeld. Een medewerker van de buitendienst was de door mij aangegeven plaatsen gaan inspecteren. We hadden een gesprek waarin ik mijn ergernis over de rommel kon uitspreken en hij zijn kant van het verhaal kon doen.

Toen kreeg ik ineens een andere blik op ‘ze’. Ik stond namelijk niet met ‘ze’ te praten, maar met een aardige vent die zijn best doet om met de hem beschikbare tijd en middelen te realiseren waarvan ‘wij’ vinden dat ‘ze’ daar toch eens iets aan moeten doen. En met hem zijn collega’s. ‘Ze’ doen namelijk hun best om Oudewater schoon en netjes te houden. Oudjaar is nog niet zolang geleden, en velen laten de vuurwerkresten aan een ander om op te ruimen. Meteen na de carnavalsoptocht opruimen? Vroeger wel geprobeerd, maar ‘ze’ werden aangevallen en agressief benaderd door bezopen ‘feest’vierders. Dan maar het hele weekend laten liggen en maandag opruimen. Er zijn vast mensen die zich vervolgens storen aan het feit dat die rommel er het hele weekend ligt en vinden dat ‘ze’ dat toch niet kunnen maken. Het probleem ligt echter dus niet bij ‘ze’ maar bij ‘we’. ‘We’ maken er een rotzooi van en het is zo erg dat het niet is voor te werken. Volgende keer als u klaagt over de hoogte van de gemeentelijke belastingen, denk dan eens even aan dat het opruimen van rotzooi (om het daar maar even bij te houden) niet alleen tijd kost, maar ook geld. Veel geld. En dat er achter ‘ze’ een aantal mensen zit die hun best doen, maar nooit blijvende eer van hun werk hebben.

Wellicht wilt u meehelpen om die mensen het werk een beetje makkelijker en meer eervol te maken, om Oudewater schoon te houden, en de kosten voor ons als gemeenschap omlaag te brengen.

‘Ze’ zijn misschien wel degenen wiens werk het is, maar het is ook onze leefomgeving.

Stef Boudens


Terug naar nieuws


BuitenBeter is een initiatief van Yucat Mobile Business Solutions